Zakloze Stofzuiger

Het is misschien wel de meest populaire stofzuiger op dit moment: de zakloze stofzuiger. Een zakloze stofzuiger wordt ook wel een stofzakloze stofzuiger of een stofzuiger zonder zak genoemd. Het gaat hier om een stofzuiger met een stofreservoir (stofbak) in plaats van een stofzak. Je geniet al snel van verschillende voordelen: zo hoef je geen stofzakken meer te kopen en behoud je constant een goede zuigkracht. Ook als de stofbak voller begint te raken.

Vanwege het feit dat er nogal wat vragen bestaan over de zakloze stofzuiger, hebben we besloten om een uitgebreide koopgids te schrijven over dit type stofzuigers. En eerlijk gezegd kan een gids over alleen dit model natuurlijk niet ontbreken op Stofzuigerskopen.nl. In deze gids ontdek je eerst wat een zakloze stofzuiger precies is en welke typen er allemaal zijn. We staan stil bij zowel de voordelen als nadelen (ja die zijn er ook) en lichten de beste zakloze stofzuiger per model uit. We sluiten af met handige kooptips en een FAQ met de veelgestelde vragen.

Wat is een zakloze stofzuiger

Laten we starten met de vraag wat een zakloze stofzuiger precies is. We hebben hier te maken met een stofzuiger die geen stofzak heeft, zoals we dat wel tegenkomen bij de traditionele stofzuiger. De stofzuigerkenners die weten hoe een stofzuiger werkt, zullen zichzelf nu afvragen hoe het stof dan gefilterd wordt. Normaal gesproken fungeert een stofzak namelijk ook als filter, omdat de ingezogen lucht natuurlijk weer weg moet.

Zowel voor als na het stofreservoir is er daarom een filter te vinden. Er zijn ook zogeheten cycloon stofzuiger modellen: deze maken gebruik van een soort centrifuge technologie, waarmee er door een soort wervelwind (vandaar de benaming cycloon) een scheiding plaatsvindt van lucht en stof.

Zoals we in de inleiding al aangaven kent de term zakloze stofzuiger een aantal synoniemen:

 • Stofzakloze stofzuiger
 • Stofzuiger zonder zak
 • Stofzuiger zonder stofzak

Bekijk hieronder een korte video over een zakloze stofzuiger van Coolblue.

Naast het feit dat er verschillende benamingen bestaan voor de zakloze stofzuiger, zijn er ook verschillende modellen van elkaar te onderscheiden. Zo is een staande stofzuiger vaak zakloos, maar heb je ze ook gewoon als sledestofzuiger op wielen. Kijken we naar een kruimeldief en een robotstofzuiger, dan zijn deze ook vaak zakloos. Het zijn dan ook kleine stofzuiger modellen.

Toch denken wij dat de stofzak nooit helemaal zal verdwijnen uit stofzuigerland. Er zijn namelijk ook wat nadelen te benoemen over een stofzuiger zonder zak, maar laten we eerst inzoomen op de voordelen.

Voordelen van een zakloze stofzuiger

Als we kijken naar de grote voordelen van een zakloze stofzuiger, dan is het misschien wel het grootste pluspunt dat je geen stofzakken meer aan hoeft te schaffen. Hiermee bespaar je niet alleen een hoop tijd, maar ook flink wat geld. Alle voordelen op een rij:

 • Je hoeft geen stofzakken meer te kopen
 • Het legen van de stofzuiger gaat makkelijk
 • Je ziet snel of de stofzuiger geleegd moet worden
 • Je verliest geen zuigkracht als de stofbak voller wordt

Het blijft belangrijk om per stofzuiger natuurlijk goed in te zoomen op de specificaties. Ze verschillen enorm van elkaar, waaronder ook de grootte van het stofreservoir. We gaan hier straks dieper op in bij de kooptips.

zakloze stofzuiger
Een zakloze stofzuiger heeft vaak een doorzichtige stofbak. © Canva

Nadelen van een stofzuiger zonder zak

Zoals we daarnet aangaven denken wij dat de normale stofzuiger met stofzak nooit helemaal zal gaan verdwijnen. Er zijn namelijk een aantal nadelen die op dit moment nog sommige kopers opwegen tegen de voordelen. Zo is er vaak sprake van een hoger prijskaartje en moet je rekening houden met meer herrie.

 • Duurder dan stofzuiger met zak (opzoek naar betaalbaar model? Check onze gids voor een goedkope stofzuiger)
 • Filters zelf reinigen of vervangen
 • Meer geluid (bekijk hier ook alles over een stille stofzuiger)

Ben jij zelf wel eens tegen een nadeel aangelopen van een zakloze stofzuiger? Wij zijn erg benieuwd: laat het gerust weten in de reacties, zodat we bovenstaand lijstje kunnen aanvullen.

Beste zakloze stofzuiger per model

We krijgen geregeld de vraag wat nu de beste zakloze stofzuiger op dit moment is. Hiervoor moeten we eerst nog even één vraag stellen: welk model stofzuiger zoek je? Ga jij voor een sledestofzuiger op wielen of juist een steelstofzuiger? Omdat we het antwoord hierop natuurlijk niet kunnen raden hebben we besloten om voor elk model de beste keuze voor je uit te lichten.

We hebben gekeken naar de reviews van specifieke zakloze stofzuigers bij webshops als Bol.com en Coolblue. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gekeken naar de standaard belangrijke factoren, waaronder de grootte van het stofreservoir.

 • Beste zakloze stofzuiger (op wielen): Philips FC9334/09 PowerPro Compact
 • Beste zakloze steelstofzuiger: Dyson V11 Absolute Extra

Vergelijk de twee beste stofzuigers zonder zak in onderstaand overzichtje, zodat je zelf kunt bepalen welk model het beste bij je past.

legen beste zakloze stofzuiger
Het legen van de Philips FC9334/09 is kinderlijk eenvoudig. © Philips

Stofzakloze stofzuiger kopen: kooptips

Wanneer je besluit om een stofzakloze stofzuiger te kopen, zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zo is de grootte van het stofreservoir ontzettend belangrijk, evenals de aanwezige HEPA-filters. We zetten alle kooptips op een rijtje, zodat jij straks de juiste maakt.

 • Bekijk de grootte van de stofbak/stofreservoir
 • Check hoe het gesteld is met de maximale geluidsproductie
 • Controleer stofzuiger actieradius bij slede stofzuigers
 • Controleer de accuduur en oplaadtijd bij steelstofzuigers
 • Ga na welke accessoires je erbij krijgt
 • Vergelijk altijd de stofzuigers bij diverse webshops om niet teveel te betalen

Daarbij blijft het natuurlijk ook belangrijk om zoveel mogelijk reviews en beoordelingen van eerdere kopers door te nemen. Dit geeft je heel veel inzicht in specifieke gebruikssituaties. Daarnaast hebben wij nog extra tips waar je op moet letten in het algemeen bij het kopen van een goede stofzuiger.

FAQ: veelgestelde vragen

We hebben besloten om bovenstaande gids te schrijven naar aanleiding van verschillende vragen. Bekijk deze veelgestelde vragen gebundeld in onderstaande FAQ.

Wat is de beste zakloze stofzuiger op dit moment?

Wij vinden de Philips FC9334/09 de beste stofzuiger zonder zak. Als je opzoek bent naar een staande stofzuiger, dan kun je het best kiezen voor de Dyson V11 Extra.

Welke modellen zakloze stofzuigers zijn er allemaal?

Je hebt zowel sledestofzuigers (stofzuigers op wielen) als steelstofzuigers in zakloze uitvoeringen. Natuurlijk zijn kruimeldieven en robotstofzuigers ook in bijna alle gevallen zonder zak verkrijgbaar.

Wat is het grootste voordeel van een stofzakloze stofzuiger?

Dat je geen stofzakken meer hoeft te kopen. Bespaard je veel tijd én geld.

Wat is het belangrijkste om op te letten bij het kopen van een zakloze stofzuiger?

De grootte van het stofreservoir. Het laatste wat we willen is hem constant te moeten legen!

Heb jij zelf een vraag of loop je vast bij het kopen van een stofzuiger zonder zak? Laat het ons weten: stuur een berichtje of laat een reactie achter onder aan de pagina.