Werkplaats Stofzuiger

Wanneer je een werkplaats hebt zul je ongetwijfeld te maken krijgen met vuil. Van houtsnippers tot misschien wel as-deeltjes. Dit vuil moet natuurlijk ook weggehaald worden! Gelukkig zijn er speciale werkplaats stofzuigers. Met een werkplaats stofzuiger hoef je je geen zorgen te maken over verschillende soorten vuil, mits je de goede stofzuiger in huis (lees: werkplaats) hebt.

Er bestaan veel verschillende soorten werkplaats stofzuigers. Voor ons reden genoeg om ons flink te verdiepen in deze niche en hier een uitgebreide koopgids over te schrijven. In deze gids ontdek je precies wat een werkplaats stofzuiger is en welke modellen er zoal zijn. Ook geven we interessante en handige kooptips, zodat jij straks de goede koopt. We hebben tevens onderzoek gedaan naar de beste werkplaats stofzuiger op dit moment. De gids wordt afgesloten met een FAQ voor antwoord op vragen die je mogelijk kunt hebben.

🏆 Weinig tijd?
Check hier de beste werkplaats stofzuiger op dit moment.

Wat is een werkplaats stofzuiger?

Stofzuigers zijn er in veel soorten en maten. Een stofzuiger waarmee je ook groter vuil op kunt zuigen bestaat ook: het gaat hier om een zogeheten werkplaats stofzuiger. Er zijn diverse werkplaats stofzuigers van elkaar te onderscheiden: zo is er een alleszuiger, een as zuiger en zelfs een nat- en droogzuiger. Deze laatste wordt ook wel een water stofzuiger genoemd en is in staat om nattigheid op te zuigen.

Wat ontzettend belangrijk is bij een werkplaats stofzuiger is een blik op de filtering: hiermee krijg je een goede indicatie voor wat voor soort vuil de stofzuiger geschikt is. Waar een werkplaats stofzuiger wel vaak overeen komt met andere typen is dat het gaat om een ketelstofzuiger. Het stofreservoir is vaak enorm en in bijna alle gevallen is hij voorzien van wielen, zodat je hem achter je aan kunt rollen.

In onderstaande video van webshop Coolblue maak je kennis met een alles zuiger. Leuk om de stemming te komen! 🙂

Alle typen werkplaats stofzuigers

Laten we eens stil staan bij de verschillende soorten werkplaats stofzuigers die er zijn. Zoals we daarnet namelijk al aangaven kan het gaan om een stofzuiger voor as en warm vuil, maar kun je ook kiezen voor een waterstofzuiger of een alles zuiger. De verschillende soorten werkplaats stofzuigers met een beknopte uitleg:

 • Bouwstofzuiger: een bouwstofzuiger is een stofzuiger die – zoals de naam al doet vermoeden – op de bouwplaats gebruikt kan worden. Geschikt voor grof vuil.
 • Alles zuiger (Allesstofzuiger, nat/droog zuiger): met een alles zuiger kun je ook nat vuil opzuigen. Ze zijn voorzien van een apart vloeistofreservoir.
 • As stofzuiger (Aszuiger): wil je je openhaard uitzuigen of werk je met vuur? Dan kan een as stofzuiger niet ontbreken op de werkplaats.
 • Waterstofzuigers (Water stofzuiger): een water stofzuiger is geschikt om enkel water mee op te kunnen zuigen.

Naast bovenstaande verschillende modellen, kunnen de werkplaats stofzuigers in specifieke categorieën ook weer van elkaar verschillen. Het gaat dan om de volgende kenmerken:

 • Met of zonder stofzak
 • Met of zonder accu
 • Met of zonder contactdoos
 • Diverse stofklassen

De stofklassen bij een werkplaats stofzuiger zijn erg belangrijk. Laten we daar verder op inzoomen.

werkplaats stofzuiger
Een werkplaats stofzuiger met snoer. © Canva

Stofklassen van een werkplaats stofzuiger

Een werkplaats stofzuiger heeft altijd een specifiek stofklasse. Dit geeft eigenlijk aan hoeveel stof er doorgelaten wordt. Hoe hoger de stofklasse, hoe minder stof er doorgelaten wordt. Bekijk de verschillende klassen die gehanteerd worden bij goede werkplaats stofzuigers.

 • L: Stofklasse Laag (5%)
 • M: Stofklasse Midden (0,5%)
 • H: Stofklasse Hoog (0,005%)

Het kan zo zijn dat een stofzuiger geen van bovenstaande stofklassen gelabeld heeft gekregen. Dan heb je niet te maken met een stofzuiger voor grof vuil, maar met een huishoudelijk stofzuiger. Bijvoorbeeld een staande stofzuiger of een cycloon stofzuiger (zakloze stofzuiger). In onderstaand overzichtje kun je de stofklassen bekijken en welk type vuil je op kunt zuigen.

Kooptips voor een werkplaats stofzuiger kopen

 • Check welk materiaal je op kunt zuigen
 • Controleer de verschillende stofklasses
 • Ga voor een bouwstofzuiger met een TNO-certificatie*
 • Bedenk of je ook een contactdoos op de stofzuiger wil hebben
 • Check welke accessoires je erbij geleverd krijgt

*TNO-certificatie: met een TNO-certificatie voldoet de werkplaats stofzuiger aan belangrijke eisen voor jouw gezondheid. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de stofklassen en de uitstoot van de stofzuiger.

Beste stofzuiger voor de werkplaats per type

We krijgen geregeld de vraag wat nu de beste stofzuiger voor de werkplaats is. Op deze vraag is eigenlijk niet één specifiek antwoord te geven, gezien het nog maar de vraag is wat voor type vuil jij op wil gaan zuigen. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de beste werkplaats stofzuiger per model: van de bouwstofzuiger tot en met de as stofzuiger. We hebben de onderzoeksresultaten gebaseerd op onder meer honderden reviews en beoordelingen van tientallen webshops. Zo hebben we alleen bij Coolblue in sommige gevallen meer dan 50 beoordelingen per bouwstofzuiger doorgelezen.

 • Beste werkplaats stofzuiger (bouwstofzuiger): Kärcher WD 6 Premium ME PT
 • Beste waterstofzuiger (water zuiger): Powerplus POWX325
 • Beste aszuiger (as stofzuiger): Powerplus POWX308
 • Beste nat- en droog zuiger: Bosch UniversalVac 15

Heb jij zelf ook een goede ervaring met een specifieke stofzuiger voor de werkplaats? Laat het ons dan weten, we zijn altijd benieuwd naar goede ervaringen!

beste werkplaats stofzuiger
Opzuigen van verschillend vuil met de Bosch UniversalVac 15 werkplaats stofzuiger. © Bosch

FAQ: veelgestelde vragen

We hebben deze uigebreide gids geschreven naar aanleiding van veel vragen die we binnenkregen. Van vragen als ‘kan ik ook mijn normale stofzuiger gebruiken voor water?’ tot vragen van ‘wat is de beste bouwstofzuiger op dit moment?’. We hebben de veelgestelde vragen geprobeerd te beantwoorden in bovenstaande gids. Bekijk de vragen in onderstaande FAQ.

Kan ik water opzuigen met mijn stofzuiger?

Nee! Je stofzuiger zal daarvan kapot gaan. Er zijn speciale bouwstofzuigers in de vorm van een water stofzuiger. Deze hebben een speciaal waterreservoir.

Welke typen werkplaats stofzuigers zijn er allemaal?

De bouwstofzuiger, , aszuiger (as stofzuiger), alleszuiger (nat-droog zuiger) en een water stofzuiger.

Welke stofklassen is het beste bij een werkplaats stofzuiger?

Stofklasse H, wat staat voor Hoog. Met deze stofklasse wordt 0,005% van het stof doorgelaten, wat minimaal is. Heel goed voor het opzuigen van schadelijke stoffen en giftig bouwmateriaal.

Wat is de beste bouwstofzuiger op dit moment?

Wij vinden de Kärcher WD6 Premium ME PT de beste werkplaats stofzuiger op dit moment!

Heb jij een aanvullende vraag of feedback op onze gids? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten onderaan de pagina!