verschil dyson v6 en v7

Verschil Dyson V6 en V7

Zo nu en dan zijn er stofzuigers op de markt te vinden die nagenoeg hetzelfde zijn. Of lijkt dat maar zo? Vaak zijn er tóch verschillen merkbaar, die met name terug te vinden zijn in zuigkracht of toepassingsmogelijkheden. Onlangs kreeg ik de vraag wat nu bijvoorbeeld het grote verschil is tussen de Dyson V6 en V7: allebei steelstofzuigers van Dyson. In dit artikel licht ik de grote verschillen tussen deze krachtige steelstofzuigers toe!

ℹ️ Update: zowel de Dyson V6 als de V7 zijn niet (meer) beschikbaar op de Nederlandse markt. Bekijk hier de nieuwe alternatieven.

Dyson V6 en V7

Laten we eerst kort stil staan bij deze twee stofzuigers. Het gaat hier om steelstofzuigers, die ook wel staande stofzuigers genoemd worden. De stofzuigers zijn zakloos: je hoeft dus nooit meer stofzuigerzakken te kopen. Daarbij geniet je van het voordeel dat ze ook draadloos zijn: je laadt de accu van de Dyson stofzuiger eenvoudig op in het stopcontact, waarna je tientallen minuten kunt stofzuigen.

Overeenkomsten van de Dyson V6 en V7:

 • Model steelstofzuiger
 • Draadloos
 • Zakloos (zonder zak)

Om je een nog beter beeld te geven van deze stofzuiger, hieronder een introductie video van de Dyson V6 van webshop Coolblue.

Verschil vermogen

Laten we eerst eens inzoomen op het verschil in vermogen. Het vermogen van de stofzuiger vertelde vroeger gelijk wat meer over de zuigkracht. Dit is echter achterhaald. Er kan sprake zijn van een zeer krachtige stofzuiger, terwijl deze een laag vermogen heeft. Het maakt dus niet heel veel uit wat het vermogen van de stofzuiger is. Als we kijken naar de zuigkracht van de Dyson V6 en V7 zien we geen verschil.

 • Dyson V6: 100AW
 • Dyson V7: 100AW

Ik wil hierbij wel benadrukken dat het afhankelijk is van waar je de steelstofzuiger voor gebruikt en de gebruikte zuigborstel. Zo meldde Coolblue eerder bij haar productbeschrijvingen dat de V7 niet geschikt is voor hoogpolig tapijt, terwijl de V6 dit wel zou zijn.

Verschil accuduur

Zoals ik al eerder aangaf hebben we te maken met een draadloze stofzuiger. Deze zal dus opgeladen moeten worden, alvorens je kunt stofzuigen. Bij een draadloze stofzuiger zijn er altijd twee zaken waar je goed op moet letten: de accuduur (gebruiksduur) en de oplaadtijd (maximaal opgeladen). Vaak – en met name bij Dyson stofzuigers – is de maximale accuduur afhankelijk van de stand waarmee je stofzuigt. Zo kun je met de turbostand slechts enkele minuten stofzuigen, terwijl je in Eco-modus vaak langer dan een half uur aan de slag kunt.

Als we kijken naar de oplaadtijd en accuduur van de V6 en V7, zijn er verschillen merkbaar.

 • Dyson V6: 20 minuten accuduur / 3,5 uur oplaadtijd
 • Dyson V7: 30 minuten accuduur / 3,5 uur oplaadtijd

Bovenstaande accuduur is op basis van de normale modus en bij gemiddeld gebruik. Zoals je kunt zien kun je dus zo’n 10 minuten langer stofzuigen met de Dyson V7 dan de V6. Qua oplaadtijd is dit hetzelfde: na drieënhalf uur is de accu volledig opgeladen.

Verschil gewicht

Het is misschien wel een van de meestgenoemde nadelen van een staande stofzuiger: je hebt hem constant in je hand. Waar je een sledestofzuiger achter je aan kunt rollen, is dat een ander verhaal met de Dyson V7 en de V6 die je simpelweg in je handen moet houden. Het gewicht is dan ook een hele belangrijke factoren om op te letten bij het kopen van een nieuwe draadloze stofzuiger. Er is een verschil merkbaar in het gewicht van beide steelstofzuigers:

 • Dyson V6: 2,04 kilogram
 • Dyson V7: 2,4 kilogram

Zoals je kunt zien is de Dyson V6 een stukje lichter dan zijn grotere broer.

Verschil stofcapaciteit

Bij een zakloze stofzuiger geniet je van het voordeel dat je geen stofzuigerzakken meer hoeft te kopen. Nadat het stofreservoir vol is kun je deze eenvoudig boven de prullenbak legen. Het is wel van belang dat je groot stofreservoir hebt: hoe groter, hoe minder vaak legen.

 • Dyson V6: 0,4 liter
 • Dyson V7: 0,54 liter

Graag wil ik nog iets extra’s vertellen over een stofzuiger zonder zak. Bij een stofzuiger met zak verlies je zuigkracht naarmate het stofreservoir voller raakt. Bij een stofzuiger zonder zak is dat niet het geval.

Verschil Dyson V6 en V7 overzicht

Bekijk het grote verschil van de Dyson V6 en V7 in onderstaand overzicht per kenmerk.

Aanvullende verschillen, vragen of opmerkingen? Stuur me gerust een berichtje!