Stilste stofzuiger: alles wat je moet weten!

Wanneer je een nieuwe stofzuiger koopt, is het een van de belangrijke punten waar je goed op moet letten het geluidsniveau. Een luidruchtige stofzuiger maakt het klusje niet echt aangenamer. Sterker nog: er zijn veel meer mensen om je heen die last kunnen ervaren van een stofzuiger die veel geluid maakt. Denk aan slapende kinderen, klagende buren of medestudenten die moeten studeren.

Om je op weg te helpen bij het maken van de beste keuze heb ik onderzoek gedaan naar de stilste stofzuiger op de markt. Hoeveel decibel produceert de stilste stofzuiger op de markt op dit moment? En welke stofzuiger is dit dan? Laten we beginnen!

ℹ️ Weinig tijd? Bekijk dan hier gelijk de stilste stofzuiger op de markt!

Wanneer is een stofzuiger het stilste?

Laat ik eerst starten met de vraag wanneer een stofzuiger eigenlijk als stilste bestempeld kan worden. Hiervoor heb ik met diverse verkooppunten gesproken, die blijkbaar gebruik maken van een handige schaal. De schaal vertelt vanaf en tot welk decibel een stofzuiger luidruchtig, gemiddeld en relatief stil is. Als je een Bol.com stofzuiger wil kopen, dan kun je hier eenvoudig mee filteren, zodat je snel de stilste stofzuiger kunt vinden in hun assortiment.

Bekijk de schaal met geluidsniveau bepaling hieronder:

  • Relatief stil: tot 60 decibel
  • Gemiddeld: 61 tot 75 decibel
  • Luid: vanaf 75 decibel

Wat zijn de stilste stofzuiger keuzes op dit moment?

Het is nu natuurlijk de vraag wat de stilste stofzuiger keuzes op dit moment zijn. Voor ik hier antwoord op kan geven is het natuurlijk maar de vraag welk type stofzuiger jij in huis wil halen. ga jij voor de traditionele stofzuiger met zak op wielen of heeft een draadloze staande stofzuiger jouw voorkeur?

Ik heb het voor drie verschillende soorten stofzuigers de stilste keuze onderzocht: de stofzuiger met zak, stofzuiger zonder zak en een steelstofzuiger. Bij robotstofzuigers is het verschil in geluidsniveau namelijk minimaal, hetzelfde geldt voor kruimeldieven (handstofzuigers).

Stilste stofzuiger met zak

Tegenwoordig zie je veel stofzuigers zonder zak maar toch blijft ook de traditionele stofzuiger met zak blijft populair. Het is niet voor niets dat de Miele Complete C3 Cat & Dog bij ons goed scoort in de beste stofzuigers lijst.  Wanneer je houdt van een stofzuiger met zak is het dus ook erg aannemelijk dat je geïnteresseerd bent in de stilste stofzuiger met zak, maar wat is nu de stilste stofzuiger met zak? Op dit moment vind ik de silence variant van de Miele Complete C3 de stilste stofzuiger met zak. De Miele Complete C3 is erg stil en daarom zeer comfortabel in gebruik, je verlaagd hiermee het geluidsniveau waardoor andere mensen in jouw huis minder last van het stofzuigen zullen hebben. Naast dat deze stofzuiger goed scoort op het gebied van geluid vind ik het stofzuiger merk AEG ook goed scoren op het gebied van de stilste stofzuiger. AEG heeft een aantal stofzuigers met zak die allemaal laag in het aantal decibels zitten wat betreft geluidsniveau. Er kan dus wel gesteld worden dat stille stofzuigers een eigenschap is van het merk.

Stilste stofzuiger zonder zak

Stofzuigers zonder zak zijn van nature misschien wat luidruchtiger dan bijvoorbeeld stofzuigers met zak maar dit betekent niet dat er helemaal geen stille stofzuigers zonder zak zijn. De stilste stofzuigers zonder zak vind ik de een aantal stofzuigers van Rowenta, namelijk de Rowenta Silence Force Cyclonic RO7612 & de RO7691. Deze stofzuigers zijn stille stofzuigers vanwege het lage decibel aantal van 67 dB. Naast deze twee stofzuigers van Rowenta scoort ook de Philips PowerPro Active FC9555/09 goed als stille stofzuiger. Deze stofzuiger zonder zak van Philips is daarnaast uitstekend op het gebied van zuigkracht dankzij de PowerCyclone 7-technologie.

Stilste steelstofzuiger

Steelstofzuigers zijn immens populair tegenwoordig, vooral steelstofzuigers van het merk Dyson. Maar heeft Dyson ook stille steelstofzuigers? Het scheelt allemaal niet veel van elkaar, het gaat misschien om een aantal decibel maar toch kunnen wij de Dyson V11 eruit pikken. Dit model steelstofzuiger van Dyson scoort namelijk iets beter dan de andere steelstofzuigers van Dyson op het gebied van geluid.

Conclusie de stilste stofzuiger

Bestaat er eigenlijk wel een stilste stofzuiger of is dit per huishouden verschillend. Dit zijn vragen die je je zelf kan afvragen, want voor jou kan de één erg luidruchtig klinken in jouw woning maar de andere stofzuiger misschien weer enorm stil. Uiteindelijk denk ik dat er niet één model is dat de stilste stofzuiger is maar dat er een aantal factoren zijn die meespelen. En of de stilste stofzuiger ook de beste stofzuiger voor jou is dat moet je je afvragen. Misschien heeft een iets luidruchtigere stofzuiger wel weer een extra eigenschap waardoor jij sneller klaar bent met stofzuigen. Dat is voor de mensen om je heen meer waard dan die paar decibel minder geluid.