Stille Stofzuiger

Het is misschien wel de grootste wens bij het kopen van een stofzuiger: een stille stofzuiger! Een stofzuiger die niet veel lawaai maakt kan het stofzuigen een stuk aangenamer maken. Niet alleen voor jou: ook je buren zullen blij zijn met de keuze voor een stille stofzuiger. Een volledig geluidsloze stofzuiger is er niet (tenzij we een bezem meetellen), maar er zijn gelukkig enorm veel minder luidruchtige stofzuigers op de markt!

Vanwege het feit dat er ontzettend veel keuze is uit verschillende stofzuigers hebben we besloten om een uitgebreide koopgids te schrijven. We staan stil (haha) bij wanneer een stofzuiger eigenlijk stil is en checken wat de stilste stofzuiger op de markt is. We komen ook met een interessant lijstje met de beste stille stofzuiger keuzes per model. We sluiten de gids af met een handige FAQ voor antwoord op al je vragen!

Wanneer is er sprake van een stille stofzuiger?

Laten we eerst eens nagaan wanneer er eigenlijk sprake is van een stille stofzuiger. Bij elke stofzuiger wordt altijd aangegeven wat het maximale geluidsniveau is bij gebruik. Er wordt dus altijd uitgegaan van de meest ongunstige situatie. Dit houdt in dat er gemeten is op maximaal vermogen en dicht bij de stofzuigermotor. Het geluidsniveau van een stofzuiger is altijd te vinden op het energielabel en in de beschrijving van webshops. De maximale geluidsproductie wordt uitgedrukt in decibel (dB).

Wanneer we diverse webshops bezoeken en filteren op een laag geluidsniveau, blijken er nogal wat verschillen te zijn. Zo begint Bol.com al met een stofzuiger stil te noemen bij 77 decibel, als we simpelweg stille stofzuiger zoeken via de zoekbalk. In onze ogen nog helemaal niet stil genoeg! Doen we ditzelfde onderzoekje bij Coolblue, dan zien we daar dat het maximale geluidsniveau op 58 decibel ligt. Dat lijkt er meer op!

Wij zijn van mening dat er sprake is van een minder luidruchtige stofzuiger wanneer hij minder geluid produceert dan 60 decibel.

Stofzuiger geluidsoverzicht

We hebben een lijstje gemaakt met wanneer een stofzuiger echt stil is en wanneer er sprake is van een zeer luide stofzuiger. Het lijstje hebben we geverifieerd bij verschillende experts; zowel op het gebied van stofzuigers als geluid.

 • Stille stofzuiger: lager dan 60 decibel
 • Reguliere stofzuiger: 60 – 69 decibel
 • Luide stofzuiger: 70 – 75 decibel
 • Zeer luidruchtige stofzuiger: vanaf 75 decibel
stille stofzuiger meting
Hier is dus geen sprake van een stille stofzuiger. © Canva

De stilste stofzuiger op de markt

Natuurlijk is het de grote vraag van vandaag: wat is op dit moment de stilste stofzuiger op de markt? We hebben hiervoor gekeken naar het totale aanbod van stofzuigers: van Nederlandse shops als Blokker tot grotere partijen als Amazon. Gelukkig ontdekken we vandaag de dag bij elke webshop handige filters, waarmee we zelf het aanbod kunnen filteren op de meest stille stofzuigers van dit moment.

Op het moment van schrijven is de AEG VX82-1-ÖKO de stilste stofzuiger op de markt. Er is sprake van een maximaal geluidsniveau van 57 decibel, wat natuurlijk al erg stil is. Gebruiken we echter de ‘smart-modus’ en stofzuigen we een tapijt of een zachte vloer, dan lijkt het soms alsof de stofzuiger nog geen eens aanstaat: we overdrijven niet.

De AEG VX82-1-ÖKO is de stilste stofzuiger op dit moment. © AEG Press

Geluidloze stofzuiger de toekomst?

Als we vooruit blikken is er natuurlijk de grote vraag of een geluidloze stofzuiger in het verschiet ligt. Het lijkt ons sterk dat een stofzuiger straks helemaal geen geluid meer maakt. We zouden eerder moeten denken aan het feit dat een stofzuiger vaker zonder fysieke handelingen aan de slag kan gaan, zonder dat je hiervoor thuis hoeft te zijn. En ja: dan hoef je je geen zorgen te maken over veel herrie, gezien hij het werk al verricht heeft. Geluidloos dus! 🙂

Wat we daarnaast wel zien, is dat er al sinds een hele lange tijd van alles geprobeerd wordt om de stofzuiger stiller en stiller te maken. Hiervoor worden vaak de volgende producteigenschappen gerealiseerd:

 • De motor van de stofzuiger wordt ‘ingebouwd’ voor minder geluid
 • De afsluiting van de stofzuigerkappen worden voorzien van speciale geluidsremmende materialen
 • De luchtstroom wordt steeds beter geleid, zodat daar ook minder geluidshinder is

In onderstaande video – die al afkomstig is uit 2013 – legt stofzuigermerk Bosch precies uit hoe zij zorgen voor een stille stofzuiger. Ze testen dit zelfs met een slapende tijger.

Beste stille stofzuiger modellen

Op naar de beste stille stofzuiger modellen per type stofzuiger. Het is namelijk nog maar de vraag of jij gaat voor een staande stofzuiger of bijvoorbeeld een cycloon stofzuiger (zakloze stofzuiger). We hebben op basis van reviews bij de wat grotere webshops de beste keuzes op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

 • Beste stille stofzuiger met zak: AEG VX82-1-ÖKO
 • Beste stille zakloze stofzuiger: Rowenta Silence Force RO7691
 • Beste stille steelstofzuiger: Bosch Flexxo BCH3P210 (lees hier meer over een Bosch stofzuiger)
 • Beste stille kruimeldief: Tristar KR-2156 (60 decibel)
 • Beste stille robotstofzuiger: iRobot Roomba E5158 (58 decibel)

In onderstaande tabel kun je de beste stofzuiger modellen van hierboven eenvoudig met elkaar vergelijken op basis van geluidsniveau.

FAQ: veelgestelde vragen

We besloten om een gids te schrijven over een stofzuiger die enorm weinig geluid maken, omdat we hier heel wat vragen over binnenkregen. Zo vroeg men zich af hoeveel geluid een stille stofzuiger eigenlijk maakt en óf er ook geluidloze stofzuigers zijn. We hebben geprobeerd om op alle vragen antwoord te geven met deze gids.

Bekijk de veelgestelde vragen die we hebben gebundeld in onderstaande FAQ.

Bij hoeveel decibel kun je spreken van een stille stofzuiger?

Stofzuigers met een lager geluidsniveau dan 60 decibel zijn stille stofzuigers die niet veel herrie maken.

Zijn er ook geluidloze stofzuigers?

Nee, maar je kunt natuurlijk wel nadenken over een robotstofzuiger die aan de slag gaat als jij van huis bent. Zo ondervind je nooit hinder van het geluid van een stofzuiger.

Wat is de stilste stofzuiger op dit moment?

Met slechts 57 decibel is de AEG VS82-1-ÖKO de stilste stofzuiger. Het gaat hier om een stofzuiger met zak.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stille stofzuiger?

Het maximale geluidsniveau. Deze vind je vaak op het energielabel of in de beschrijving van webshops. Daarnaast mag je natuurlijk de standaard belangrijke punten van een stofzuiger, waaronder het gewicht en de zuigkracht, niet uit het oog verliezen.

Heb jij een vraag die er nog niet tussen staat en loop je vast? Laat gerust een reactie achter of neem contact op met onze experts.