Levensduur van een stofzuiger: hoe lang gaat een stofzuiger mee?

Met een prijskaartje rond de 150 euro is het interessant om eens te onderzoeken hoelang de levensduur van een stofzuiger eigenlijk is. Is het ‘normaal’ dat we hem na twee jaar bij het grofvuil kunnen zetten of kan een stofzuiger met een beetje TLC veel langer meegaan? We hebben onderzoek gedaan naar de levensduur van een stofzuiger: zo hebben we diverse stofzuigermerken opgebeld en hebben we gekeken wat factoren zijn die de levensduur bepalen en kunnen beïnvloeden.

ℹ️ Geen tijd voor het hele artikel? Mijn conclusie: de levensduur van een stofzuiger is gemiddeld 5 jaar. Dit gemiddelde wordt echter bepaald door een aantal factoren: zo is het maar de vraag welk merk je in huis hebt gehaald en hoe jij met de stofzuiger omgaat.

Hoe lang gaat een stofzuiger mee?

De centrale vraag in dit artikel is dan ook ‘Hoelang gaat een stofzuiger mee?’. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, zijn er aantal punten die we even moeten behandelen. Zo is het interessant om te kijken welke factoren van invloed zijn op de levensduur van een stofzuiger. Daarbij zijn we natuurlijk ook razend benieuwd hoe we de levensduur mogelijk kunnen verlengen en wanneer het niet gelijk nodig is om een stofzuiger weg te gooien.

Na gesprekken met heel veel experts en personen binnen bij mijn netwerk hoor ik veelal dat men om de 5 jaar een nieuwe stofzuiger koopt. Na 5 jaar is het vaak tijd voor vernieuwing vanwege diverse redenen. Een paar redenen die ik gehoord heb:

 • “De stofzuiger zuigt niet meer goed”
 • “Hij maakt in tegenstelling tot nieuwe stofzuigers veel herrie”*
 • “Het model is niet energiezuinig meer”
 • “Ik ben van vloertype veranderd, waardoor mijn stofzuiger niet meer geschikt is”
 • “Het draadhaspel werkt niet meer goed”

*Bij dit soort redenen is een stofzuiger natuurlijk niet defect. Je kunt simpelweg dan – in dit geval – op zoek gaan naar de stilste stofzuiger op dat moment. Dit staat natuurlijk los van de levensduur van een stofzuiger.

Factoren die meewegen bij de levensduur van een stofzuiger

Zoals ik al eerder aangaf zijn er een aantal factoren die erg van invloed kunnen zijn op hoelang een stofzuiger meegaat. Ik zet de verschillende beïnvloedfactoren op een rij.

 • Gebruik: hoe jij met je stofzuiger omgaat is misschien wel de meest bepalende factor hoelang een stofzuiger meegaat. Als jij met de stofzuiger gooit en hem niet gewoon aan het hengsel  pakt maar aan bijvoorbeeld aan de stofzuigerslang, zal hij sneller kapot gaan. Vergeet simpelweg niet dat een stofzuiger tientallen euro’s heeft gekost: zonde om er dan zo mee om te gaan toch?!
 • Prijsklasse: net als elk ander product betaal je vaak wat meer voor een stofzuiger die langer meegaat en tegen een stootje kan. De prijsklasse van de stofzuiger is – helaas – vaak van invloed op de levensduur. Koop jij een goedkope stofzuiger, dan is de kans groot dat deze minder lang meegaat dan een dure variant.
 • Merken: om nog even bij de prijsklasse te blijven

Merken die lang meegaan zijn onder meer Philips, AEG en Miele.

Zo gaat een stofzuiger langer mee

Wat we natuurlijk allemaal willen is zo lang mogelijk met een stofzuiger doen. Een jaar of drie? Dat kan langer! Er zijn heel wat zaken die je zelf kunt ondernemen of toe kunt passen om de levensduur van een stofzuiger aanzienlijk te verlengen. Ik zet de punten op een rij die jij kunt toepassen.

 1. Vervang of was filters op tijd: een van de belangrijkste punten om te gaan doen is de filters van je stofzuiger op tijd te vervangen en/of te wassen (mits deze uitwasbaar zijn). Dit is helemaal belangrijk bij een zakloze stofzuiger.
 2. Leeg de stofzuiger tijdig: wanneer je te lang met een volle zak of een te vol stofreservoir blijft stofzuigen, kan de motor kapot gaan. Ook kan de stofzuiger op den duur gaan verstoppen met alle gevolgen van dien.
 3. Check verstoppingen regelmatig: over verstoppingen gesproken, check zo nu en dan of er geen ophopingen beginnen te ontstaan in je stofzuigerbuis of -slang.
 4. Behandel de stofzuiger met respect: graag eindig ik mijn tips met de behandeling van je stofzuiger. Behandel hem met respect: gooi hem niet na afloop in een hoek of laat hem niet uit je handen vallen. Heb je een staande stofzuiger? Maak dan gebruik van een ophangsysteem.

Heb jij ook nog een gouden tip om langer van een stofzuiger te genieten? Laat mij vooral weten! 🙂

Mankementen die niet gelijk een nieuwe stofzuiger betekenen

Veel mensen besluiten bij elk mankementje de stofzuiger direct bij het grofvuil te zetten. In sommige gevallen is dat niet altijd nodig! Accu kapot van een draadloze stofzuiger? Dan kun je deze bijvoorbeeld van een Dyson stofzuiger gewoon weer kopen! Bij de volgende mankementen kun je vaak zelf (en voor minder geld dan een compleet nieuwe stofzuiger) zorgen voor een oplossing:

 • Kapotte wielen
 • Defecte accu
 • Volle filters
 • Zwaar beschadigde kappen
 • Verminderde zuigkracht

Het is een ander verhaal bij motorische mankementen: hierbij kun je afwegen om deze langs een techneut te brengen.

Conclusie: levensduur van een stofzuiger

De gemiddelde levensduur van een stofzuiger is 5 jaar. Je kunt langer met je stofzuiger doen als je er met respect mee omgaat en tijdig zorgt voor vervanging van slijtbare onderdelen (denk aan filters). Let op: een stofzuiger hoeft niet altijd gelijk afgeschreven te worden: in sommige gevallen kun je met een goedkope en kleine actie al zorgen voor een weer goedwerkende stofzuiger.