Krachtige Stofzuiger

Het is misschien wel het belangrijkste kenmerk van een stofzuiger: de zuigkracht. Voorheen werd er altijd gedacht dat het vermogen van een stofzuiger iets zei over de zuigkracht, maar dat is achterhaald. Het is daarbij ook vaak afhankelijk van het type ondergrond hoe het gesteld is met de kracht van een stofzuiger. Zo kan een stofzuiger enorm krachtig zijn op hardere vloeren, maar presteert hij weinig op bijvoorbeeld tapijt.

Omdat er nog al wat vragen bestaan over een krachtige stofzuiger, hebben we besloten om er een complete koopgids voor te maken. Wij vertellen je alles wat je zou moeten weten over een krachtige stofzuiger. We zetten de krachtigste stofzuiger modellen (per type) op een rij en delen handige kooptips. Ook zetten we de merken op een rij die super krachtige modellen op de markt zetten en hebben gebracht. We eindigen met een handige FAQ voor antwoord op vragen die je mogelijk kunt hebben.

Wat maakt het een krachtige stofzuiger?

Laten we starten met wat een stofzuiger nu eigenlijk krachtig maakt? De kracht van een stofzuiger wordt uitgedrukt in zuigkracht. Bij elke stofzuiger die je kunt kopen wordt vermeld hoe het gesteld is met deze zuigkracht. Vaak wordt er daarbij onderscheid gemaakt tussen de volgende oppervlaktes:

  • Houten vloeren
  • Harde vloeren
  • Hoogpolig tapijt
  • Laagpolig tapijt
  • Zachte vloeren

Naast de zuigkracht voor de vloertypen, wordt er bij de verschillende ondergronden natuurlijk ook rekening gehouden met de kans op krassen of schade. Zo worden sommige stofzuigers geleverd met een speciale parketborstel, waarmee hij dus ook geschikt wordt voor kwetsbare houten vloeren. Het meten van de kracht van een stofzuiger kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan er gekeken worden naar de omgedraaide windkracht met een windmeter, maar kan er ook gebruik gemaakt worden van een vacuummeter.

Bekijk hieronder een video van Samsung Nederland (lees hier meer over een Samsung stofzuiger).

Zuigmonden bepalen vaak ook de zuigkracht

Vaak wordt een stofzuiger geleverd met verschillende accessoire. Deze zuigmonden, ook wel mondstukjes of opzetstukjes genoemd, bepalen ook in veel gevallen de zuigkracht. Kijken we naar de veelvoorkomende mondstukken, dan zijn dat de volgende soorten:

Bij een zuigmond is het natuurlijk wel belangrijk dat deze perfect aansluit. Bij een universeel mondstuk – die ook gekocht kunnen worden – kan de zuigkracht verminderen als deze niet goed aansluit. Ook spelen andere zaken mee: zo is het afhankelijk van hoe goed het mondstuk op de grond aansluit hoe het gesteld is met de zuigkracht. En ook de breedte van het zuigspoor is een factor die meespeelt.

Wat zegt het stofzuiger vermogen?

Vroeger ging men met name af op het vermogen van de stofzuiger: ‘hoe hoger het vermogen, hoe beter de zuigkracht’, werd er veelal gedacht. Dit is echter niet altijd waar: door de flinke innovaties in stofzuigerland kan er zelfs sprake zijn van een betere zuigkracht met minder vermogen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling en werking van bijvoorbeeld mondstukken en de aansluiting hiervan.

Het vermogen, ook wel motorvermogen genoemd, van een stofzuiger zegt hoeveel energie hij verbruikt. Het vermogen wordt dan ook altijd aangegeven op het energielabel, waar je gelijk kunt ontdekken hoe milieuvriendelijk jouw model is. Je ontdekt daar overigens ook met behulp van een plaatje hoe het gesteld is met de zuigkracht op specifieke ondergronden en het bijhorende energieniveau.

stofzuiger energielabel kracht
Het energielabel kan ook meer vertellen over de kracht. © Canva

Krachtigste stofzuiger op de markt

Een vraag die wel veel krijgen is ‘Wat is nu de krachtigste stofzuiger op de markt?’. Op deze vraag kunnen we niet één simpel antwoord geven: het immers de vraag wat voor soort stofzuiger jij wil hebben. Ga jij voor een robotstofzuiger of heb jij meer behoefte aan een cycloon stofzuiger, vaak een zakloze stofzuiger. We hebben besloten om onderzoek te doen naar de krachtigste stofzuiger in het algemeen en komen daarna met een rij beste keuzes per model.

Dyson V11 Absolute Pro: de krachtigste

Dyson is een stofzuigermerk wat bekend staat om haar goede zuigkrachtresultaten. In onze koopgids over een Dyson stofzuiger werd duidelijk dat het merk constant innoveert op het gebied van zuigkracht en dat ze in veel onderzoeken als beste uit de bus komt. Dyson heeft drie verschillende motoren:

Voorheen had ze er nog veel meer, variërend vanaf V6, maar als we een bezoekje brengen aan de website van Dyson zelf maakt ze nu een driepoot met bovenstaande motoren. De Dyson V11 is de krachtigste motor van Dyson en is dan ook de krachtigste stofzuiger. Helaas is het ook gelijk de duurste: met een prijskaartje van rond de 850 euro moet je wel diep in de buidel tasten.

dyson v11 krachtigste stofzuiger
De Dyson V11, de krachtigste stofzuiger op dit moment. © Dyson/Bol.com

Het gaat hier dus om een steelstofzuiger: een staande stofzuiger die draadloos én zakloos is.

Beste krachtige stofzuiger modellen per type

Natuurlijk kun jij behoefte hebben aan een ander type stofzuiger dan een steelstofzuiger. We hebben daarom onderzoek gedaan naar de beste krachtige stofzuiger per model: van een robotstofzuiger tot de krachtigste kruimeldief. Bekijk in onderstaand overzicht de beste keuzes die je op dit moment kunt maken.

In onderstaande tabel kun je de beste keuzes eenvoudig met elkaar vergelijken op type en adviesprijzen.

Heb jij zelf ervaring met een krachtige stofzuiger en hebben wij deze over het hoofd gezien? Laat het gerust weten in de reacties onderaan de pagina: wij zijn reuze benieuwd naar jouw ervaringen en vullen onze koopgids graag aan.

Krachtige stofzuiger kopen: onze kooptips

Wanneer je op zoek gaat naar een krachtige stofzuiger, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Van het vergelijken van prijzen bij webshops als Coolblue en Bol.com tot het lezen van reviews van eerdere kopers. En zoals we daarnet al aangaven is ook een blik op het energielabel en je inlezen in de zuigkracht op specifieke ondervloeren in onze ogen een must.

Onze kooptips op een rij voor een krachtige stofzuiger kopen:

  • Bekijk de zuigkracht voor elke vloertype en ga na welke jij in huis tegenkomt
  • Check het energielabel
  • Vergelijk prijzen bij de wat grotere webshops
  • Lees reviews en beoordelingen
  • Koop van de wat bekendere stofzuigermerken (komen we zo op terug)

Daarbij moet je natuurlijk niet vergeten om ook altijd te letten op de standaard belangrijke factoren van een stofzuiger. Denk aan het geluidsniveau: is het wel een stille stofzuiger, ondanks dat het een krachtpatser is? En hoe is het gesteld met het gewicht en de omvang? Is het een kleine stofzuiger? Het is daarom slim om eerste filteren op je belangrijke behoeftes en dan pas te kijken naar de overige wensen.

Merken: deze verkopen krachtige stofzuigers

Er zijn een aantal merken die er tussenuit springen als we het hebben over een krachtige stofzuiger. Zo hebben we daarnet al Dyson bestempeld als het merk met de krachtigste stofzuiger op de markt. Maar er is meer: zo richten ook merken als AEG en Miele en Philips hun pijlen op een ultieme zuigkracht op specifieke oppervlaktes en vloertypen.

De beste merken met krachtige stofzuigers in onze ogen:

Je kunt op het merk klikken om veel meer te weten te komen: zo hebben we van elk stofzuigermerk een interessante koopgids klaar staan, waar we onder meer ingaan op de verschillende series en stofzuiger typen!

FAQ: veelgestelde vragen

Zoals we daarnet al aangaven bestaan er veel vragen over de kracht van een stofzuiger. Hoe wordt deze bepaald? Hoe kan ik zorgen voor een nog krachtigere stofzuiger? We hebben geprobeerd om elke vraag te beantwoorden middels bovenstaande informatie. Bekijk hieronder de veel gestelde vragen met een bijhorend antwoord.

Hoe ontdek ik de zuigkracht van een stofzuiger?

Op het energielabel en bij de beschrijving in webshops kun je ontdekken hoe het gesteld is met de zuigkracht van een stofzuiger per vloertype.

Wat is van invloed op hoe krachtig een stofzuiger is?

De luchtstroom en in hoeverre de zuigmonden bijvoorbeeld aansluiten op de stofzuiger. Hoe minder lucht er ontsnapt hoe beter de zuigkracht.

Geldt nog steeds: hoe meer vermogen hoe krachtiger mijn stofzuiger?

Nee, uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het vermogen niets zegt over de zuigkracht. Een stofzuiger met een laag vermogen kan een enorme zuigkracht hebben én andersom.

Wat is de krachtigste stofzuiger op dit moment?

De beste krachtige stofzuiger op dit moment is de Dyson V11 Absolute Pro. Deze steelstofzuiger is voorzien van Dyson's sterkste stofzuigermotor.

Loop jij nog steeds vast of heb je een aanvullende vraag? Schroom niet om contact op te nemen met onze experts door een berichtje te sturen. Je kunt ook een reactie achterlaten onderaan deze pagina.