Kleine Stofzuiger

Wanneer je te maken hebt met een wat kleinere woning, kun je al de wens hebben om een compacte stofzuiger in huis te halen. De kans is namelijk groot dat je kampt met een kleine berging. Een kleine stofzuiger berg je makkelijk op. Maar, wanneer is er eigenlijk sprake van een kleine stofzuiger en welke modellen zijn er allemaal? Er bestaan veel vragen over een kleine stofzuiger. Zo vraagt men zich veelal af wat de beste kleine stofzuiger is, waar je op moet letten als je er een gaat kopen en welke merken zoal compacte modellen aanbieden.

Vanwege de opkomende populariteit van kleine compacte stofzuigers hebben we besloten om ons onder te dompelen in de markt van de kleinere stofzuigers. We vertellen alles wat je moet weten over een kleine stofzuiger: van de beste keuzes tot handige kooptips. We sluiten de gids af met een handige FAQ voor antwoord op mogelijke vragen die je kunt hebben.

🏆 Weinig tijd?
Check hier de beste kleine stofzuiger op dit moment.

Kleine stofzuiger: wanneer is hij compact?

Laten we starten met de vraag wanneer een stofzuiger eigenlijk als compact bestempeld kan worden. Vaak herken je – zonder je gelijk te hoeven verdiepen in de specificaties – al direct door het woordje ‘compact’ dat je te maken hebt met een kleine stofzuiger. Zo is er bijvoorbeeld de Henry Compact van Numatic en de PowerPro Compact van Philips. Het is een makkelijke manier om de wat kleinere modellen er tussenuit te vissen.

Maar hoe compact is zo’n kleine stofzuiger nu eigenlijk? Daarvoor is het interessant om de door ons gemaakte schaal aan te houden, die we hieronder beschrijven.

Compactheidsschaal voor stofzuigers (sledestofzuigers)

  • A: Kleine stofzuiger: (-29 x -29  x -40 cm)
  • B: Compacte stofzuiger: (29 x 29 x 40 cm)
  • C: Normale stofzuiger: (30 x 30 x 43 cm)
  • D: Grote stofzuiger: (+30 x +30 x +50 cm)

We hebben bovenstaande schaal alleen gemaakt voor traditionele stofzuigers (op wielen, ook cycloon stofzuiger en zakloze stofzuiger modellen dus), gezien staande stofzuigers in veel gevallen dezelfde afmetingen hebben. Ook als we kijken naar de robotstofzuigers, dan zijn deze bijna allemaal hetzelfde. En zeg nou eerlijk: hierbij is de grootte minder van belang.

Een kruimeldief is natuurlijk sowieso de kleinste stofzuiger op de markt. En daar lijkt een mooie ontwikkeling in te zijn: steeds meer staande stofzuiger modellen zijn voorzien van een geïntegreerde stofzuiger. Hiermee haal je dus een normale stofzuiger en een compacte stofzuiger in één keer in huis!

kleine stofzuiger kopen
Deze Philips MiniVac, een kruimelzuiger. © Philips / Bol.com

Beste kleine stofzuiger per model

We krijgen wel eens de vraag: wat is de beste kleine stofzuiger? Op deze vraag kunnen we eigenlijk niet één antwoord geven, gezien het natuurlijk nog maar de vraag is welk type stofzuiger jij wenst. Ga jij voor een stofzuiger met zak of heb jij liever een draadloze steelstofzuiger?

Mede hierdoor hebben we besloten om voor elk gangbaar model de beste kleine stofzuiger keuze op een rij te zetten. We hebben dit kunnen doen heel wat reviews door te lezen bij de wat grotere webshops. Denk hierbij aan Bol.com, Mediamarkt en Coolblue.

Benieuwd naar de afmetingen per model? Bekijk en vergelijk dat in onderstaande tabel. Vergelijkingstip: maak gebruik van de pijltjes bovenaan de kolommen om ze te sorteren op bijvoorbeeld de hoogte.

Heb jij zelf ervaring met een compacte en goede stofzuiger? Laat het dan weten in de reacties onderaan deze pagina!

De kleinste stofzuiger ter wereld

Los van de beste keuzes, konden we het niet laten om op zoek te gaan naar de kleinste stofzuiger ter wereld (een werkende stofzuiger). Wist je dat er een hele kleine Henry stofzuiger is? Deze stofzuiger van Numatic is speciaal op de markt gebracht als bureau stofzuigertje. Bekijk hem in onderstaande video!

Als je op zoek bent naar een wat serieuzere stofzuiger, dan is er ook nog een ander interessant model.

‘Perfect als camping en caravan stofzuiger’

De Princess Turbo Tiger (332757) zit een beetje tussen een kruimelzuiger en een normale stofzuiger in: de stofzuiger is namelijk voorzien van een slang en is niet draadloos. Toch is hij net zo compact als een handstofzuiger. Hij wordt hiermee ook gelijk interessant als camping stofzuiger of caravan stofzuiger.

kleine stofzuiger camping caravan
De Princess 332757 Turbo Tiger Compact. © Princess

Kleine stofzuiger kopen: hier moet je op letten!

Nee: bij een kleine stofzuiger kopen moet je niet alleen letten op de afmetingen. Er zij meer zaken waar je op moet letten: zo blijft het natuurlijk belangrijk om ook goed letten of de stofzuiger past bij jouw wensen. Denk hierbij aan het gewicht, maar ook op de opbergingsmogelijkheden. Want een kleine stofzuiger koop je waarschijnlijk voor een wat kleinere berging, maar kun je de stofzuigerstang wel makkelijk horizontaal en verticaal aan de stofzuiger bevestigen?

We hebben een aantal interessant kooptips op een rij gezet:

  • Kijk naar de afmetingen van de stofzuiger (let er heel goed op dat je niet naar de afmetingen van de verpakking kijkt)
  • Check of er sprake is van een telescopische stofzuigerstang
  • Bekijk hoe de stofzuigerstang aan de stofzuiger bevestigd kan worden

Naast bovenstaande tips voor een compacte stofzuiger blijft het natuurlijk ook heel belangrijk om goed te letten op de standaardfactoren. Denk aan het geluidsniveau als je een stille stofzuiger wenst of een variant met goede filters wanneer je een huisdieren stofzuiger wil kopen.

Merken met compacte stofzuigers

Bijna elk stofzuiger heeft wel compacte modellen in haar assortiment. We gaven in het begin al aan dat deze modellen vaak gekenmerkt worden met het labeltje ‘Compact’. Kijken we naar de merken die er tussenuit springen, dan zijn dat in onze ogen de volgende:

Zien wij een merk over het hoofd? Laat het ons dan weten via de reacties.

FAQ: veelgestelde vragen

We hebben een gids geschreven over de kleine en compacte stofzuiger, omdat we merkten dat hier nog al wat vragen over bestaan. Wanneer is een stofzuiger kleine? Wat is de beste kleine stofzuiger? En sterker nog: wat is de kleinste ter wereld? Bekijk alle veelgestelde vragen in onderstaande FAQ.

Wanneer is er sprake van een kleine stofzuiger?

Wij spreken zelf van een kleine stofzuiger als hij minder dan 29 centimeter breed en lang is.

Wat is de beste kleine stofzuiger op dit moment?

Kijken we naar de traditionele stofzuiger met zak dan bestempelen wij de Philips Performer Compact FC/8375/09 als beste kleine stofzuiger.

Wat is de allerkleinste stofzuiger ter wereld?

Er is een hele kleine compacte Henry stofzuiger waarmee je je bureau kunt stofzuigen. Tot zover wij hebben kunnen ontdekken de kleinste ter wereld die daadwerkelijk kan zuigen.

Zijn er ook stofzuigers voor de camping of de caravan?

Ja, we geven de Princess Turbo Tiger Compacte kruimeldief als tip voor een caravan en camping stofzuiger!

Heb jij een aanvullende vraag of loop je vast bij het kopen van een nieuwe stofzuiger? Schroom niet om onze experts een berichtje te sturen.