goede stofzuiger kopen hier moet je op letten!

Goede stofzuiger kopen: hier moet je op letten!

Het wordt steeds moeilijker tegenwoordig om even snel een stofzuiger uit te kiezen. Het aanbod wordt steeds groter en er zijn talloze verschillende soorten stofzuiger met allemaal verschillende eigenschappen. Een goede stofzuiger kopen is hierdoor moeilijker geworden dan voorheen. Daarom is het handig om door het grote aanbod heen te kunnen filteren en uit te kunnen vogelen wat voor jou een goede stofzuiger is. Om je te helpen heb ik in deze blog een aantal zaken op een rij gezet waarop je moet letten bij het kopen van een goede stofzuiger.

Waar op letten bij kopen van een goede stofzuiger

Allereerst zijn stofzuigers tegenwoordig niet meer zoals vroeger 1 standaard model. Je had altijd de standaard stofzuigers met zak, dit noemen ze nu de traditionele stofzuigers. Naast dit model zijn er veel verschillende goede stofzuigers bijgekomen. Belangrijk is dus om een keuze te maken wat voor soort stofzuiger jij wilt hebben voor in huis. Elke stofzuiger heeft zijn eigen voor- en nadelen, om je te helpen bij het kiezen van een goede stofzuiger voor jouw ruimte lichten we de verschillende stofzuiger modellen uit.

De traditionele stofzuiger

De traditionele stofzuiger is de ouderwetse stofzuiger op wielen die via netstroom werkt. Deze stofzuiger is er in 2 verschillende varianten: één met stofzak en één zonder zak.

Het voordeel van een stofzuiger met zak is dat je alle stof goed opvangt in een grote zak wat meer opvangcapaciteit heeft dan zonder zak. Ook werkt een stofzak beter tegen allergieën, wanneer je last hebt van allergieën kan een stofzuiger met zak dus een goede uitkomst zijn. Een nadeel is dat je deze zak regelmatig moet vervangen omdat die vol is en dat de zuigkracht afneemt naar mate de stofzak voller raakt.

Het voordeel van een stofzuiger zonder zak is dat je nooit een stofzak hoeft te vervangen. Daarnaast hoeft een stofzuiger zonder zak qua zuigprestatie niet onder te doen van een stofzuiger met zak, de zuigkracht neemt namelijk niet af wanneer de stofbak voller raakt. Nadeel van een stofzuiger zonder zak is dat je een stofreservoir moet legen wat vaak een stoffige klus is. En vaak zijn stofzuigers zonder zak luidruchtiger dan stofzuigers met zak.

De steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is een draadloze stofzuiger die vaak lichter van gewicht is. In eerste instantie is de steelstofzuiger bedoeld voor kleine schoonmaakbeurten in huis, maar langzaam wordt de steelstofzuiger de vervanger van jouw klassieke stofzuiger. Met verschillende opzetstukken, een goede accuduur en ook een uitstekende zuigkracht vervangt de steelstofzuiger in veel huishoudens de klassieke stofzuiger al. Een groot voordeel van een steelstofzuiger is het gewicht en de wendbaarheid, je pakt hem er zo bij en is zeer gemakkelijk in gebruik. Een nadeel is dat ze vergeleken met de traditionele stofzuigers meer geluid maken. Een bekend merk dat steelstofzuigers verkoopt is Dyson.

De robotstofzuiger

Steeds meer wordt geautomatiseerd, zo ook bij de stofzuigers. Je hebt tegenwoordig ook een steeds groter aanbod aan robotstofzuigers. Deze zorgen ervoor dat je zelf niet meer hoeft te stofzuigen maar volledig geautomatiseerd je huis schoon laat maken. Maar de ervaring wijst uit dat de robotstofzuigers vaak nog delen missen en je zelf dus ook nog aan de slag moet. Het helpt dus voor een groot gedeelte maar het nadeel is dat het je klassieke stofzuiger niet vervangt. Je moet het dus altijd zelf nog nalopen, denk aan de hoeken en plinten.

Zuigkracht

Om een goede stofzuiger te kopen is naast erachter komen welk model je wilt het ook belangrijk om de juiste zuigkracht te kiezen. Zuigkracht is van groot belang om jouw ruimte schoon te krijgen. Afhankelijk is ook de ondergrond die je wilt stofzuigen, een harde vloer is makkelijker schoon te zuigen dan een tapijt. Pas op dat je bij zuigkracht niet blind staart op vermogen, tegenwoordig betekent een hoger motorvermogen niet direct een betere zuigkracht! Het komt namelijk steeds vaker voor dat een stofzuiger een betere zuigkracht heeft met minder vermogen.

Geluidsniveau

Geluidsniveau is ook een belangrijke eigenschap van een stofzuiger. Zeker als je niet de enige in huis bent kan het fijn zijn om een stille stofzuiger te hebben. Vaak staat bij een stofzuiger in het aantal decibel (dB) aangeduid hoeveel geluid de stofzuiger maakt. Stofzuigers zonder zak maken over het algemeen meer geluid dan stofzuigers met zak, maar dit hoeft niet te betekenen dat deze stofzuiger dan een goede stofzuiger is en de ander niet. Geluid is vooral iets persoonlijks, de één stoort zich er sneller aan dan de ander.

Gewicht en omvang

Gewicht en omvang van de stofzuiger is een belangrijk onderdeel van de keuze voor een stofzuiger. Je wilt namelijk een stofzuiger die gebruiksvriendelijk is en dit betekent niet een stofzuiger die loodzwaar is en enorm groot. Met zo’n groot ding loop je dan te slepen door je huis en dit is onhandig. Het is dus een voordeel als je een lichte en compacte stofzuiger hebt, of één met goede wielen waardoor je de stofzuiger gemakkelijk door jouw ruimte rolt. Alleen moet de kwaliteit van het stofzuigen niet achteruit gaan omdat je kiest voor de lichtste en compactste stofzuiger.

Kopen van een goede stofzuiger: kooptips

Als je uiteindelijk een goede stofzuiger op het oog hebt om te kopen dan zijn er nog een aantal tips voor het kopen van die stofzuiger. Je kunt jezelf namelijk geld en moeite besparen door met een aantal dingen rekening te houden:

  • Kijk of de stofzuiger die jij wilt ergens in de aanbieding is. Vaak zijn er rond speciale dagen als Black Friday en Cyber Monday veel stofzuigers in de sale.
  • Check goed wat je bij je aankoop krijgt. Kloppen alle specificaties? Zitten de juiste mondstukken voor jouw vloer erbij?
  • Kijk hoelang je garantie hebt op de stofzuiger, het scheelt soms of je direct bij het merk koopt of bij een webshop.
  • Check of er reviews of beoordelingen over de stofzuiger zijn door huidige gebruikers van de stofzuiger.

Twijfel je of jouw keuze een goede stofzuiger is en of je hem moet kopen? Kijk dan of jouw keuze tussen de beste stofzuigers van dit moment staat. Niet? Stuur dan een bericht en ik adviseer je graag!