Energiezuinige stofzuiger

Vroeger werd er in een tijd geleefd waarbij zuinig een belangrijke factor in het leven was. Tegenwoordig is het woord energie ervoor gezet en is energiezuinig een belangrijk begrip in de huidige samenleving. Het kan jou persoonlijk helpen doordat energiezuinig je veel kosten kan besparen maar daarnaast wordt ook het klimaat geholpen met energiezuinige producten. Zo geldt dit ook voor de stofzuigers van deze tijd. Er wordt veel waarde gehecht aan de uitstoot wat betreft stof en geluid van de stofzuigers en hoe energiezuinig het apparaat is. Daarom is een energiezuinige stofzuiger tegenwoordig steeds populairder.

Vanwege deze ontwikkeling heb ik besloten om dieper in te gaan zoomen op de energiezuinige stofzuigers en hierover een koopgids te schrijven. Met deze gids proberen ik je mee te nemen in de markt van de energiezuinige stofzuigers en weg wijs te maken wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Dit doe ik zoal door te kijken wat deze stofzuigers kenmerken, hoe je een goede keuze maakt en wat handige tips zijn wanneer je een energiezuinige stofzuiger wilt kopen.

🏆 Weinig tijd?
Bekijk hier de beste energiezuinige stofzuiger van dit moment.

Wat maakt een stofzuiger energiezuinig

Belangrijk is om allereerst te kijken wat een stofzuiger nu energiezuinig maakt. Want is een hoog vermogen direct ook een hoger energieverbruik of klopt dit niet? Dit klopt wel, wanneer een stofzuiger een hoog motorvermogen heeft dan is het ook direct een apparaat wat meer energieverbruikt. Maar het klopt niet dat je met een hoger motorvermogen direct een betere en ook wel krachtigere zuigkracht hebt. Tegenwoordig zijn er namelijk genoeg stofzuigers die een betere zuigkracht hebben met een lager vermogen dan sommige stofzuigers die een hoog motorvermogen hebben maar een matige zuigkracht. Staar dus niet blind op het vermogen in Watt maar kijk ook naar de kwaliteit van de zuigkracht. Je kan een energiezuinige keuze maken door een stofzuiger te kiezen met een laag vermogen, welke uiteindelijk een betere zuigkracht kan hebben dan de stofzuiger met een hoog vermogen. Win win situatie dus. We kunnen concluderen dat een lager vermogen een stofzuiger altijd energiezuiniger maakt.

Energielabel stofzuigers

In 2017 zijn er wettelijke afspraken gemaakt omtrent stofzuigers, er kwam een energielabel op elke stofzuiger om aan te duiden wat het verbruik was. De eisen die werden gesteld aan het energielabel waren de volgende:

 • Vermogen mag maximaal 900 Watt zijn.
 • Minimale stofopname moet 75% op tapijtvloeren zijn en 98% op harde vloeren.
 • De stofuitstoot van de opgezogen stofdeeltjes mag niet hoger zijn dan 1%
 • Het geluidsniveau moet onder de 80 dB zijn.
 • Het energieverbruik is maximaal 43 kWh per jaar.
 • De motor moet een duurtest doorstaan en de slang wordt getest.

Al deze punten maakte het tot een energiezuinige stofzuiger markt, er kwamen restricties en je moest je aan de eisen houden. Tot in 2019 het energielabel niet meer verplicht werd. De energielabeltests waren namelijk niet zo realistisch waardoor het eigenlijk geen waarde had, de test werden namelijk uitgevoerd onder top omstandigheden voor de fabrikanten waardoor je geen eerlijk beeld kreeg over de stofzuigers.

Energielabel stofzuigers, afbeelding ter illustratie © Pixabay

Wat kan je zelf doen om energiezuinig te stofzuigen

Het energielabel is dus tijdelijk vervallen maar dit betekent niet dat de fabrikanten direct geen energiezuinige stofzuigers meer produceren. Het is natuurlijk voor een stofzuiger merk ook een mooie kans om zich te onderscheiden door energiezuinig te zijn. Maar energiezuinig stofzuigen begint niet alleen bij de fabrikant, dit begint ook bij onszelf als gebruiker. Je kunt namelijk een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je zelf een stuk energiezuiniger gaat stofzuigen en hiermee ook de uitstoot beperkt. De handelingen die je zelf kunt doen om energiezuinig te stofzuigen:

 • Zet de stofzuiger niet op volle zuigkracht wanneer dit niet nodig is. Vaak zetten mensen hun stofzuiger op volle zuigkracht tijdens het stofzuigen, dit is bij veel ondergronden niet nodig en daarom zonde. Als je op een lagere zuigkracht stofzuigt bespaar je energie en zal je vloer alsnog schoon gezogen worden.
 • Ga alleen stofzuigen als het nodig is. Ga niet stofzuigen om het stofzuigen maar doe dit alleen als het echt nodig is, over lange tijd gezien kan je hierdoor veel stofzuigmomenten besparen wat weer energiezuiniger is.
 • Onderhoud je stofzuiger goed. Een stofzuiger die niet schoon en onderhouden is waardoor je meer moeite moet doen of vaker moet stofzuigen om de vloer schoon te krijgen kost op den duur meer energie.

Beste energiezuinige stofzuiger op de markt

Een vraag die vaak gesteld wordt is: wat is de beste energiezuinige stofzuiger van dit moment? Om hierachter te komen heb ik gekeken naar meerdere modellen stofzuigers die op het moment in de markt zijn. Dit heb ik gedaan bij een webshop als Coolblue en grote aanbieders zoals bijvoorbeeld een Bol.com. Naast dat ik gekeken heb naar het aantal Watt dat de stofzuiger verbruikt heb ik ook gekeken naar de andere kwaliteiten van de energiezuinige stofzuiger zoals zuigkracht. Denk hierbij aan hoe vaak je over een stuk vloer moet bewegen voordat de vloer daadwerkelijk schoon is.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat de beste energiezuinige stofzuiger is:

de Miele Complete C3 Ecoline.

Miele Complete C3 Ecoline

Deze stofzuiger scoort uitstekend op het gebied van motorvermogen met een vermogen van 550 Watt. Daarnaast is de zuigkracht goed en in combinatie met de scherpe prijs kan ik concluderen dat de prijs/kwaliteitsverhouding ook uitstekend is. Bij dit model heb je ook nog de keuze om te kiezen voor verschillende uitvoeringen. Deze modellen zijn nog stiller dan het normale model of beter geschikt voor specifieke ondergronden zoals een harde vloer.

Energiezuinige stofzuiger kopen: de kooptips

Wanneer je van plan bent een energiezuinige stofzuiger te gaan kopen dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten voordat je de stofzuiger definitief koopt. Denk hierbij aan het vergelijken van prijzen en het lezen van reviews van mensen die de stofzuiger die jij wilt al hebben gebruikt. Om je te helpen bij het kopen van een energiezuinige stofzuiger heb ik een aantal kooptips op een rij gezet.

Onze kooptips voor een energiezuinige stofzuiger kopen op een rij:

 • Kijk naar het vermogen van de stofzuiger, dit geeft aan of een stofzuiger energiezuinig is of niet.
 • Vergelijk de prijzen bij meerdere webshops, van de grotere tot de kleinere webshops.
 • Lees reviews van mensen die de stofzuiger al hebben gebruikt.
 • Kijk naar de bekendere stofzuigermerken, deze zijn vaak toch beter van kwaliteit.

Naast deze zaken waar je op let vanwege het energiezuinige is het natuurlijk altijd belangrijk om de standaard eigenschappen mee te nemen in je keuze. Kijk altijd naar zuigkracht, is het een krachtige stofzuiger? Check ook het geluid, is het een luidruchtige of stille stofzuiger? En kijk naar gewicht en grootte van de stofzuiger.

Merken met energiezuinige stofzuigers

Er zijn naast één model ook nog een aantal merken die er tussenuit springen als we het hebben over energiezuinige stofzuigers. Zo is net de Miele Complete C3 Ecoline als stofzuiger uitgelicht dus kunnen we het merk Miele uiteraard scharen onder één van de energiezuinige merken. Dit zijn een aantal merken die ertussen uit springen, namelijk:

Naast dat deze koopgids voor de energiezuinige stofzuiger er voor jou is, heb ik ook voor verschillende merken dit gedaan. De merken hierboven kan je aanklikken waardoor je op een pagina belandt met alle informatie over dat merk. Van het beste model tot de beste webshop waar je de stofzuigers van dat merk kunt kopen.

FAQ: meestgestelde vragen over energiezuinige stofzuigers

Hieronder een FAQ, een overzicht met veelgestelde vragen over energiezuinige stofzuigers.

Wanneer maakt een stofzuiger een energiezuinige stofzuiger?

Een stofzuiger is energiezuinig wanneer het vermogen laag is. Motorvermogen staat gelijk aan energiezuinigheid, is het vermogen hoog dan is het energieverbruik ook hoger.

Heeft elke stofzuiger een energielabel?

Sinds 2017 was het verplicht als producent om een energielabel toe te voegen aan een stofzuiger maar sinds 2019 is dit niet meer wettelijk verplicht. Dit omdat de tests die werden gedaan om een stofzuiger te kwalificeren niet realistisch waren.

Wat helpt om energiezuinig stof te zuigen?

Je kunt zelf energiezuiniger stofzuigen door niet te vaak te stofzuigen maar alleen op de momenten dat het echt nodig is. En daarnaast is het belangrijk om je stofzuiger goed te onderhouden, als de stofzuiger zonder moeite werkt dan kost dit ook minder energie.

Wat is de beste energiezuinige stofzuiger van dit moment?

Op dit moment is de beste energiezuinige stofzuiger de Miele Complete C3 Ecoline. Met een vermogen van 550 Watt is deze stofzuiger een erg energiezuinige stofzuiger.

Heb je nog opmerkingen en/of vragen omtrent energiezuinige stofzuigers of andere stofzuiger gerelateerde onderwerpen? Stuur gerust een berichtje!