Cycloon Stofzuiger

Een van de bekendere typen stofzuigers is de cycloon stofzuiger. Het gaat hier om een zakloze stofzuiger die met een speciale technologie ervoor zorgt dat de stof uit de lucht gefilterd wordt in de stofbak. Er zijn verschillende soorten cycloon stofzuigers, die vandaag de dag enorm populair zijn.

Wanneer je op zoek bent naar informatie over een cycloon stofzuiger ben je hier aan het juiste adres. De afgelopen periode hebben wij ons volledig verdiept in dit type stofzuiger. In deze koopgids vertellen we alles wat je moet weten over de cycloon stofzuiger. Zo vertellen we wat voor soort stofzuiger is en hoe deze ‘cycloon-technologie’ eigenlijk werkt. Ook lichten we de beste cycloon stofzuiger keuzes uit per model (steelstofzuigers en sledestofzuigers) en geven we een aantal handige kooptips. We sluiten onze gids af met een overzichtelijke FAQ voor vragen die je mogelijk kunt hebben.

Wat is een cycloon stofzuiger?

Laten we starten met de vraag wat een cycloon stofzuiger nu precies is. Misschien heb je de naam ‘cycloon’ wel eens voorbij horen komen. Het is een benaming voor een storm, een wervelwind om precies te zijn. En dat is ook precies hoe en cycloon stofzuiger werkt. We gaan daar straks dieper op in; laten we nog even blijven bij het type stofzuiger.

Zoals we in de inleiding al aangaven gaat het hier om een zakloze stofzuiger, die voorzien is van een stofreservoir. Deze kun je heel makkelijk uitnemen en legen. In tegenstelling tot veel andere zakloze stofzuiger modellen, is de stofbak van een cycloon stofzuiger vaak geen lege bak, maar zie je de cycloon technologie er al in verwerkt zitten. Deze kun je bij het legen wel loshalen. Een cycloon stofzuiger voldoet vaak aan de volgende eignschappen:

  • Heeft geen stofzak, maar een stofreservoir in de vorm van een bak
  • Een rond, cilindervormige stofreservoir voor windcirculatie
  • Geen lege stofbak, maar voorzien van cycloon-technologie
  • Verkrijgbaar in zowel sledestofzuiger als staande stofzuiger modellen

We hebben op YouTube een video gevonden waarin een cycloon stofzuiger virtueel uit elkaar gehaald wordt. Dit geeft je een heel goed beeld van dit type stofzuiger.

Zo werkt een cycloon stofzuiger

Op naar de werking van de cycloon stofzuiger. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het wat te maken met de  luchtcirculatie binnen het stofreservoir. Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘middelpuntvliedende kracht’. Dit is vergelijkbaar met een volle emmer water die je heel hard rondslingert: het water blijft in de emmer, omdat deze naar buiten gedrukt wordt.

Dit gebeurd eigenlijk ook bij een cycloon stofzuiger: opgezogen lucht wordt in het stofreservoir gecirculeert – als een centrifuge van een wasmachine – waarna de stofdeeltjes naar buiten door miniskule gaatjes worden gefilterd. Op deze manier is de stofuitstoot minimaal: de overige lucht gaat in veel gevallen nog door een aantal filters, waarna deze de stofzuiger weer verlaat. In een afbeelding, afkomstig van de stofzuiger kennisbank, wordt duidelijk hoe dit werkt.

cycloon stofzuiger technologie
© Bestestofzuigers.nl

De beste cycloon stofzuigers per model

We krijgen wel eens de vraag wat nu eigenlijk de beste cycloon stofzuiger is op de markt. Los van het gegeven dat je met een cycloon stofzuiger in onze ogen al een hele goede keuze maakt, zijn er ook échte toppers beschikbaar. We vallen gelijk maar met de deur in huis: er is eigenlijk maar één merk wat hier tussenuit springt: een Dyson stofzuiger. Dyson is dan ook de grondlegger voor deze cycloon technologie. Al jarenlang innoveert het merk door op deze techniek en is er zelfs sprake van patent bij sommige technieken.

Eerder gaven we al aan dat een cycloon stofzuiger zowel als sledestofzuiger op wielen als een steelstofzuiger beschikbaar is. Omdat wij niet weten welk model jij nu zoekt hebben we de beste cycloon stofzuiger per model onderzocht. Bekijk de beste keuzes hieronder.

We hebben bovenstaande resultaten gebaseerd op onder meer het doornemen van honderden reviews bij webshops als Coolblue en Bol.com. Heb jij zelf ook een goede ervaring met een cycloon stofzuiger? Laat het weten in de reacties; wij zijn altijd benieuwd naar nog meer goede keuzes die je kunt maken.

Twijfel je welke van de twee modellen je het beste kunt kiezen? We hebben in onderstaande tabel verschillende behoeftes op een rij gezet, zodat jij erachter kunt komen welk model cycloon stofzuiger het beste bij je past!

Cycloon stofzuiger kopen: onze kooptips

Wanneer je besluit om een cycloon stofzuiger te kopen, zijn er een aantal zaken waar je even goed op moet letten. Zo is het goed om te kijken naar de grootte van het stofreservoir én of je wel echt te maken hebt met cycloon filters. Over filters gesproken: ook een dubbelcheck op de aanwezige HEPA filters kan nooit kwaad. Helemaal niet als je bijvoorbeeld een huisdieren stofzuiger wil kopen.

  • Bekijk de grootte van het stofreservoir
  • Check het maximale geluidsniveau (een stille stofzuiger is natuurlijk een pré)
  • Controleer de aanwezige filters
  • Ga na hoe zwaar de stofzuiger is
  • Verdiep je in reviews en beoordelingen van eerdere kopers

Daarbij willen we ook niet teveel betalen. Een cycloon stofzuiger is vaak geen goedkope stofzuiger: altijd zaak om de prijzen altijd te vergelijken bij meerdere webshops. Ook het in de gaten houden van cash-back acties (vaak bij Mediamarkt) kan erg interessant zijn.

FAQ: veelgestelde vragen

We hebben besloten om deze gids te schrijven naar aanleiding van vragen die we binnenkregen over een cycloon stofzuiger. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Wat is een cycloon stofzuiger?

Een cycloon stofzuiger is een zakloze stofzuiger met cycloon filters.

Is een cycloon stofzuiger altijd zakloos?

Ja, een cycloon stofzuier is altijd een stofzuiger zonder zak. Een zakloze stofzuiger hoeft echter niet altijd een cycloon stofzuiger te zijn.

Welke modellen cycloon stofzuigers zijn er allemaal?

Er zijn twee typen cycloon stofzuigers op de markt te vinden: een sledestofzuiger en een steelstofzuiger.

Waarom heet het een cycloon stofzuiger?

Omdat de opgezogen lucht als het ware het een cycloon is rondcirculeert in het stofreservoir!

Heb jij een aanvullende vraag of loop je vast bij het kopen van een cycloon stofzuiger? Laat het ons weten: stuur gerust een berichtje of laat een reactie achter onderaan de pagina.